MCM nummer 5-2019 ute nu!

MCM_nr5_2019Det välpackade sommarnumret som ligger ute nu öppnar givetvis med ett initierad och heltäckande reportage från Custom Bike Show i Norrtälje. Nordens tyngsta hojshow håller ställningarna, och jubilerande Twin Club vet verkligen hur man får till en lyckad show, folkfest och tungt hojparty. Läs allt om vinnarna, trenderna och folket.

Trajatrenden rullar vidare över customvärlden. Få representerar Turnerfebern bättre än MCM-bekantingen Helge Crnic. Efter många år i hojhobbyn har han numera kommit att specialisera sig på årgångarna 1969-72. En gyllene era enligt många.

Den trogne MCM-läsaren minns säkert att Nicklas Wall vann MCM Bike of The Year Award för några år sedan med sin fantastiska kompressor-Traja. Nicklas är bilkillen som också bygger tvåhjuliga maskiner. Tre jänkebilar tillhör också fordonsflottan. Nu är han tillbaka med ett tungt Harleyjärn med de rätta prylarna. Denna gång handlar det om en klassisk storsida.

Mer Harley blir det när vi besöker Putte Gabrielsson i Umeå. Hans bygge heter Hippie Shovel om man spanar in reg-pappren. Förebilden är 60-talslooken med duktig gaffel och dessutom aphäng. Allt baserat på den hemsmidda ramen. Faktum är att det mesta är äkta hempul på den SFRO-godkända maskinen.

En avstickare från den nordiska hojscenen blir det när vår resande reporter Christer ”Sheriffen” Johansson åkte till Schweiz på Art & Wheels. Sheriffen hade fått en personlig inbjudan att ställa ut sina hojbilder, och passade givetvis på att bevaka detta tunga event.

Patric Gustavsson från Halmstad tog klivet från Formel 1 till obromsad springer. Få kan ana att den forna Williams-mekanikern skruvat med det mest högteknologiska som finns inom motorvärlden. Nu var det back to basic som gäller när han byggde sin panna baserad på ett block från 1959. Planen är att ta hojen till flickvännen i New Mexico.

Från Staterna får vi också en annorlunda story om James Intveld som inte bara är en stor hojfantast utan dessutom lirat gura med John Fogerty bland andra. James är egentligen holländare, men kom till Kalifornien som ettåring. Hojar är livet, Trajor och Harleys har kommit och gått. Nu är det klassiska Indianer för hela slanten.

83-årige Sivert Blomberg har kört Vincent i 45 år! Han har ägt helt nio stycken unika 1000-kubikare. Här visar han sin unika NorVin. En Black Shadow-motor i Nortons bästa Featherbed-chassie. Värre kunder det inte bli när det begav sig.

Mia Erikssons prisvinnande shovelchopper har en passande nummerskylt: Yellow. Hon var med i Norrtälje redan i slutet på 70-talet och har åkt både japs och Trajor genom åren. Den gula hojen är hopkommen tack vara hjälp från klubbkompisarna i Sidsjöns Sanslösa, och motorgurun nummer 1 i Norrland: Danne Sundström! I år kör Mia sin 44:e säsong.

Detta och mycket mer i en tidning nära dig.Bara Triumph – det räcker för Helge

Att vara Triumphfantast är ett liv i parallelltwinnarnas förlovade land. Edward Turners epokgörande konstruktion från 1938 är alltjämt en milstolpe i MC-historien, och i centrum i tillvaron för Helge Crnic i Drammen. Som konnässör har Helge valt att fokusera sin samling runt de gyllene åren 1969-72. Ett gott val.


Konsten att tagga ner

Niklas Walls senaste bygge är en betydligt mindre utflippad hoj än kompressor-Trajan som såg till att han vann MCM Bike Of The Year Award 2015. ”Men det är ju nästan en större utmaning att försöka hålla igen än att bara låta alla vilda idéer flöda fritt”, säger Niklas.


45 år med Vincent

Yes, 83-årige krutgubben Sivert Bomberg från Jönköping har faktiskt kört Vincent i 45 år vid det här laget. Han har hunnit äga åtta tusenkubikare men idag har han ”bara” kvar två av dem. Den senaste i raden är en klassisk NorVin – en choppad Vincentmotor i Norton Featherbed-chassi.


Hippie Shovel

Inspiration från 1960-talet är kanske inte det första man tänker på när man ser den här långgaffeln, men så är det i alla fall. Åtminstone enligt byggaren Putte Gabrielsson från Umeå.

Norrtälje Custom Bike Show

Med bra menar vi att det fanns ovanligt många fantastiska nya byggen i år. Kreativiteten frodas helt enormt där ute i garagen, och det var även kul att det var fler långväga gäster från andra länder än vanligt. I det läget är det ingen som tappar humöret bara för att det kommer några få regndroppar.

She-Devil

Om rubriken syftar till hojen eller tjejen låter vi vara osagt. Faktum är i alla fall att den knallgula shovelchoppern är döpt till She-Devil – och att Mia Eriksson från Sidsjöns Sanslösa i Sundsvall förvandlas till en hondjävul när hon får ett gashandtag i näven…

James Intveld – musiker och biker

James Intveld, 60-årig kalifornier, är kanske inte världens mest kände varken som skådis eller rockabillymusiker trots att han har spelat mot stjärnor som Billy Bob Thornton och Willem Dafoe, lånat ut sin röst till Johnny Depp samt lirat sologitarr med The Blasters och John Fogerty. På fritiden har han åkt hoj hela sitt liv och var bland annat med och drog igång den exklusiva klubben Sinners.prenumrera