Nya möjligheter 2019

MCM_nr1_2019MCM nummer 1/2019 är startskottet för ett nytt customår. Fortfarande finns tid att kicka igång nya fräcka projekt, men snart knackar åksäsongen på dörren.

I väntan på vårsolen serverar vi ett välpackat nummer av MCM.

2018 års vinnare av MCM:s Bike Of The Year Award presenteras. Andy Niemi från Finland kan numera titulera sig ”årets custombyggare i Norden”. Läs mer om hans senaste prisvinnande och superslimmade knucklebygge, och de fantastiska framtidsplanerna som han och kollegan Veikko ruvar på. Veikko som också han har en inteckning i Nordens tyngsta hojbyggarpris!

På hojsidan fokuserar vi denna gång lite extra på Sportsters. Två diametralt olika byggen presenteras. Dels den prestandaorienterade och racestukade versionen av Daniel Karlsson från Falkenberg som gör 200 stillastående, och dels den charmiga 60-tals inspirerade hippie-choppern som får nostalgikern att åter sväva på ”små lätta moln”, precis som när det begav sig. Carina och Robban Andersson vet vad som gäller.

Även Daniel Rognsvoogs turboladdade shovel rider på den haussade nostalgivågen. Här är det Digger-stuk som gäller. Komplett med plungerfjädring, obromsat framhjul och lååång prismatank.

Från klassikerfronten kommer Robban Olsson som hoppade på hojlivet redan i början av 70-talet. Även hans hoj är en klassiker i form av en synnerligen välbyggd knöl med dubbla Dell’Orto.

Även Stefan Roléns showvinnande registershovel tycker vi tillhör kategorin välkomponerade klassiker. Otroligt detaljarbete och med linjespel som som gick hem under säsongen 2018.

På eventfronten kommer en stor rapport från VM i custombygge i Tyskland. Nya vindar råder på den internationella customscenen. Skandinaverna var anonyma. Läs om hur det gick!

Från stort till charmigt blir det då vi tar klivet över till norska Chopper Fest. Här är det mer av vår vara. Helge Crnics arrangemang bjuder kustomkultur när den är som bäst! Dessutom rapport från Big Twin Expo som lockar alla stora på kontinenten. Ett för oss nytt event var Bike Shed i London. En intressant ny bekantskap med brittisk charm.

Att Indian är på stark tillbakamarsch in i byggarvärlden vet alla. Vi rundar av det här numrets hojkavalkad med Roddy som byggt en modern Scout i klassiskt caféstuk med performance för ögonen. Uppkäftiga linjer och modern teknik.

Dessutom initierade hojnyheter i korthet, och mängder med produktinfomation för dig som lever hoj året om.

Detta och mycket mer i en tidning nära dig.Andy Niemi – vinnare MCM Bike Of The Year Award 2018

Ännu en finsk inteckning i Nordens tyngsta custompris. Den dynamiska customscenen i öst fortsätter att imponera. Andy Niemis prisvinnande maskin är resultatet av 25 års byggande, men bara början på en helt ny era, berättar segraren som slår sig ihop med 2014 års Bike of the Year-vinnare.


Heros Sport Scout

Roddy Benjaminsson, även känd som Hero i underhållningsprogrammet Gladiatorerna, kör Indian Chieftain till vardags. Men när han även skaffade en Scout så började tankar på något annorlunda växa fram.


Med inspiration från flyget

Vid 30 års ålder har han hunnit ta sig an ett flertal olika hojar, bilar och vespor men Swerl-Sportstern är hans första H-D. Vi snackar om Daniel Carlsson från Falkenberg, en lovande debutant på den nya generationens customscen.


VM i custombygge

Hojbyggar-VM har arrangerats för trettonde gången och nya vindar blåser in över customscenen. Den nya världsmästaren kommer från Ryssland, och vinnaren är byggd kring en anspråklös 400 cc stånka från Yamaha! Bland de tio främsta i Freestyleklassen kom fyra från forna östländer. Lägg därtill folkets vinnare som kom från Polen så har du en tydlig vindkantring.

På hög höjd i Norrland

Kan man alls tala om analog billet, så ligger Stefan Rolén väldigt bra till. Med egen mekanisk verkstad och mängder av fyr- och tvåhjuliga byggen bakom sig, har han skapat en handbyggd hoj som in i minsta detalj formats efter hans egen hand.

Amatörbyggd turbo-shovel

20 år har gått sedan Cabana Dan Rognsvoog vann sin första hojutställning. Till 2018 bestämde han sig för att fira 20-års-jubileet med ännu en turbo-laddad hoj i likhet med hans allra första bygge.

Magic Lucy

Groovy, sister! Peace! Har du hört Beatles nya, ”Lucy in the Sky with Diamonds”? Haja initialerna, typ. Wow, lyssna på de här färgerna! Förresten, det är visst någon ny musikfestival i Woodstock i helgen, vi andra tänkte ta hojarna dit, ska du med? Vad var det du hette nu igen, Carina from Sweden, right?prenumrera