Mälaren Runt 2011
Have you ever seen the rain?

MR_2011_1 MR_2011_3

MCM_MR_2011

För första gången sedan 1987 drabbades vi av skitväder hela vägen från start till mål. ”Jaha, då får väl vi arrangörer och funktionärer sitta ensamma och pina oss runt”, tänkte vi. Men svenska hojåkare är gjorda av hårdare virke än så…

Vädergubbarna hade sagt att regnet från fredagskvällen och natten skulle upphöra under lördag förmiddag (vilket det tyvärr inte alls gjorde). Det var spännande att se hur många som skulle komma till starten i Solna för den 26:e upplagan av Mälaren Runt. Tro’t eller ej men det var faktiskt hundratals hojryttare som hade samlats i det envisa duggregnet. En enorm skillnad mot den normala uppslutningen, men i alla fall. Lite som att åka tidsmaskin tillbaka till de första rundorna på 80-talet. Om man inte räknar med 1987 då det bara var cirka 150 ekipage som ställde upp i ett våldsamt spöregn.

MR_2011_2

Undertecknad fick äran att leda karavanen, men inte förrän jag hade blivit försedd med en liten vattentät filmkamera i en sele på bröstet. Ett produktionsbolag var med och gjorde en dokumentär om Mälaren Runt. Planen är att göra en serie för TV4 om olika typer av motorcyklister, så det är bara att hoppas på att vi får se oss själva i rutan i höst. Chefredaktör Inge P-C blev intervjuad liksom många andra vid starten och längs vägen.

MR_2011_4

På väg ut ur huvudstaden fanns faktiskt de vanliga vinkande åskådarna på viadukterna och utefter vår rutt, även om antalet var en bråkdel av det normala. Ett och annat fikabord under paraplyer, men många i vår ”publik” föredrog att sitta i sina bilar och kolla in hojarna – med vindrutetorkarna påslagna.

Vid Folkesta köpcentrum väster om Eskilstuna var det ett vägbygge som gjorde att det blev rätt proppat emellanåt. Tio minuter i kö så förvandlades de kalla blöta underkläderna till ett ångande våtvarmt omslag, skönt! Visir och brillor immade igen så att man knappt hittade till Hojmarknaden i Gröndal.

De vanliga utställarna fanns på plats på MCM:s Hojmarknad: Victory, Triumph, Suzuki, Boss Hoss, Moto Speed, Norrvalla MC, försäkringsbolaget Svedea, Hogtech, Velodrom med flera. Tigrarna och Gröndals MK erbjöd prova-på-speedway och tros vädret fanns det folk som ville testa.

MR_2011_5

De flesta ekipage tycktes åka lite hur som helst. Det var många som drog till MCM:s Hojmarknad utanför Eskilstuna och sedan hem igen, eller direkt till festen hos Strul MCC. Samma sak med det nya alternativa slutmålet, MC-Entusiasternas klubbkåk i Järfälla dit många åkte och tog en fika eller en burgare innan de vände hemåt igen. Men i ärlighetens namn fanns det även en tapper skara som faktiskt körde hela varvet.

I år var det också ett nytt slutmål i Stockholm eftersom vi tyckte att det behövdes ett alternativt stopp med övernattningsmöjligheter för dem som inte ville åka till Strul MCC och festa. MC-Entusiasterna höll i slutmålet och välkomnade hojåkarna till sin klubbstuga som är lämpligt placerad geografiskt. Föreningen har kanske inte gjort så stort väsen av sig genom åren men har faktiskt funnits sedan 1968, residerat i Görvälns gamla skola sedan 1972 och har ett hundratal medlemmar, de flesta i de norra delarna av Stockholm. På detta slutmål erbjöds inte bara fika och mat utan även en stunds massage av två legitimerade massöser efter den ansträngande trippen.

MR_2011_6

Även hos Strul i Enköping var det mindre folk än vanligt, men faktiskt inte så väldigt mycket mindre. Och runt fyra på eftermiddagen slutade det äntligen regna så att klubben kunde köra de traditionella lekarna. Sedan var det dags att rocka den gamla folkparksscenen med bland andra JT Coldfire från Texas, David Harleyson Trio från Norrtälje och rhythm & ska-nollåttorna i The Beat From Palookaville.

Stort tack till alla utställare på Hojmarknaden, de drygt 60 funktionärerna från SMC:s underklubbar som hjälpte till och höll ordning, MC-Entusiasterna i Järfälla, Strul MCC, och framför allt till alla hårdingar som inte bangade för lite fukt utan var med och åkte!

Text: Totte Wiman
Foto: Stefan Boman