Mälaren Runt 2018

Återkomsten MCM_MR_2018

En rekordsommar utan motstycke var säkert en tungt bidragande faktor till att Mälaren Runt åter- igen lockade oanade skaror av hojåkare till starten i Solna.

Även om det bara får plats ett antal tusen nere vid Pampas Marina, så var det i år åter fullpackat som under glansdagarna. Nu var det hojar hela vägen upp på Essingeleden! Det tog säkert mer än en timme från start till det att alla var med ute på Essingeleden. Redan tidigt på förmiddagen var det smockfullt utmed vägarna från Stockholm till Strängnäs, och då var det fort-farande en timme kvar till den officiella starten. Det kunde knappast bli större skillnad mot förra året då hela fredagen regnade bort, och fick folk att stanna hemma.

De boende i Södertälje har lärt sig att de gula skyltarna betyder en gigantisk hojshow på hjul. Solstolar och flakbilar överallt. Familjer åt mackor, chips och popcorn och vinkade urskillningslöst till alla på två hjul.

I Turingekorset kom första proppen. Alla skulle stanna, tanka, äta, fika eller bara socialisera. Trafiken sniglade sig fram, solen började värma på rejält och publiken satt kvar. När de största hojgrupperna kom runt 12 var det fullt med kolgrillar som krängde ”bikermat” och lättare tilltugg. Föreningsfolk försökte värva medlemmar till Svenska Kyrkan, eller till lokala golfbanan, men de flesta hade bara vägen i siktet.

Vi pratade med en grupp som kom till Turinge redan 9.30 och siktade på att hålla sig i framkant av hojgrupperna, för att inte hamna dåligt till på parkeringen på det officiella stoppet på Motorbanan i Gröndal, efter Eskilstuna.

—Det är toppen, fint väder och det är som det ska vara på Mälaren Runt. Vi kanske tältar också på Motorgården i Enköping, sade Charlotta Boström från Ekerö.

—Ja, eller så bor vi på hotell, flikade kompisen Ann Eketorp-Wennerberg in.

Det fina med Mälaren Runt är att man kan deltaga precis på så sätt man själv vill. Du måste inte göra någonting. Du kan starta när du vill, stanna när du vill, ta vilken väg du vill eller helt enkelt bara vända när du kommit halvvägs. Dessutom är det gratis! En av Europas absolut största hojruns som SMC arrangerar med bravur för alla hojåkare.

Som vanligt avslutas dagen för många på Strul och Motorgården i Enköping. Mälaren Runt-festen är lika legendariskt som själva körningen. Något man inte bör missa.

Föga anade MCM:s dåvarande chefredaktör Bengt Aronsson vad han drog igång 1986 när han tog initiativet till det allra första Mälaren Runt. Nu, 32 år senare kan vi konstatera att 2018 var ett höjdarår i MR-historien.Du kan också kolla in den officiella Mälaren Runt-sidan på Facebook. Där hittar du bland annat 240 bilder från Mälaren Runt 2012. Gå in och gilla här!Tips om att åka i grupp

När drygt 15.000 motorcyklar är ute i trafiken en hel dag är det statistiskt sett en risk för tillbud. Mälaren Runt har inte alltid varit olycksfritt tidigare år, men 2012 skedde flera olyckor under dagen där motorcyklar var inblandade. Det är alltid oerhört tråkigt när en olycka sker. Detta är också ett av grundskälen till att den officiellt skyltade rutten leder trafiken till de större och säkrare vägarna, trots att det ibland finns roligare och krokigare alternativ som många kör efter eget beslut. Det faktum att vägarna är så hårt belastade denna dag ställe så klart extra krav på dig som förare. Omdöme och sunt förnuft gäller som alltid. Den vanligaste missen är sena och impulsiva manövrar så som spårbyte och inbromsningar utan att tänka på att det alltid finns massor av förare bakom dig varav inte någon är tankeläsare.

SMC har en del tips för dig som är ovan att åka i grupp. Kolla in här.

karta_malaren_runt02prenumrera